Hem / Nyheter / Personal & Ledarskap: Om GDQ på IKEA

Personal & Ledarskap: Om GDQ på IKEA

Personal & Ledarskap, nr 11, 2015, om Henrysson Åkerlund och Christian Jacobssons arbete med Ikea.

Större rörlighet, otydliga gränser och större avstånd – både geografiskt och kulturellt. Att arbeta i team blir allt vanligare och samtidigt mer komplext. Ikea har tagit ett grepp om teamutvecklingsarbetet med en metodik och en ny guidebok, som vilar på vetenskaplig grund.

Pressbild: IKEA

Det började med ett möte om teamutveckling. Där träffade Ikeas ledarskapsutvecklare Mette Sandahl och Mattias Wihlborg organisationspsykologen Maria Åkerlund och Christian Jacobsson, lektor vid psykologiska institutionen vid Göteborgs universitet. Mötet skulle lägga grunden till en ny teamutvecklingsstrategi som nu ska rullas ut på Ikeas alla 27 marknader. Målet är att medarbetare och ledare ska använda denna kunskap som en naturlig del i deras dagliga arbete.

I dag kan kvartetten visa upp det fysiska resultatet av samarbetet – en tryckt guidebok till hur Ikea globalt från och med nu ska arbeta med teamutveckling.

– Att gifta samman det akademiska, som Maria och Christian står för, med vår långa erfarenhet av att jobba praktiskt med team tror jag är unikt. Det har också varit viktigt för oss att göra kunskapen till vår egen och utgå från våra värderingar inom Ikea, säger Mette Sandahl och Mattias Wihlborg.