Hem / Nyheter / Omgiven av idioti. Magasinet Filter granskar Thomas Erikssons populära bok.

”Med Omgiven av idioter har Thomas Erikson blivit en av landets populäraste föreläsare och författare. Han hävdar att man vetenskapligt kan sortera alla människor i olika färger – och att detta underlättar vår kommunikation. Forskningen säger precis tvärtom.”

Så inleder journalisten Madelene Pollnow sin artikel som är en granskning – och sågning – av försäljningssuccén som talar om för oss att vi alla är röda, gula, blå eller gröna personligheter. Magasinet Filter intervjuar en rad experter, varav Sara Henrysson Eidvall är en:

– Många anar nog att det inte ligger så mycket vetenskap bakom, men tänker att det inte gör så stor skada. Men jag tänker att det gör det visst. Man får information om att man är något som man inte är, och kanske fattar beslut utifrån de här helt felaktiga grunderna. Privata företag får väl göra vad de vill, även om jag kan tycka att det är oetiskt att anställda ska tvingas göra sådana här saker. Men att offentlig verksamhet lägger pengar på de här dyra metoderna … det är resurser som ska gå till äldrevård och barnomsorg.

Läs hela artikeln på Magasinet Filters webbplats som du når genom prenumeration.